Eettips Tips

Wat kun je eten als ontbijt tijdens het cutten?

cottage cheese pancake oats haver havermout huttenkäse pannenkoek

Wanneer je voor het eerst een periode van vetverbranding ingaat, oftewel ‘cutten’, kan het best wel even wennen zijn. Ineens is je caloriebudget veel lager en moet je veel meer eiwitten eten. Een van de lastigste maaltijden voor velen, is het ontbijt. Veel ontbijtjes zijn koolhydraatrijk en dan heb ik het niet alleen over brood, cruesli en fruit, maar ook veel yoghurt en kwarksoorten waar ongemerkt veel koolhydraten in verwerkt zitten.

Om je op weg te helpen, heb ik hier wat tips voor je:

Cottage Cheese

Oftewel: Hüttenkäse. Dit is heel eiwitrijk (vaak nog beter dan kwark) EN koolhydraatarm, maar ook met diverse hoeveelheden vet verkrijgbaar. Qua viscositeit (weerstand tegen stroming oftewel stroperigheid/dikte) scoort ie ook hoog, dus het is heel verzadigend.

Je kan het zo uit het bakje eten, met wat kruiden, zongedroogde tomaatjes of wat je maar lekker vindt, of je kan er bijvoorbeeld pannenkoekjes van bakken met een ei en wat (haver)meel:
cottage cheese pancake oats huttenkäse haver pannnekoek

Magere kwark

Magere kwark bevat over het algemeen meer eiwitten dan volle kwark. Om hiervan te kunnen profiteren en ‘m toch iets romiger te maken, kun je bijvoorbeeld 10-20 gram mascarpone erdoorheen roeren. Zelf doe ik er voor de smaak ook altijd wat eiwitpoeder doorheen, aangezien hier vaak al een smaakje aan zit. Wat opgewarmd diepvriesfruit zoals kersen of blauwe bessen erdoorheen kan ook lekker zijn.
Yoghurt raad ik wat minder aan, dit is iets minder verzadigend omdat het wat dunner is, en bevat meestal ook net wat minder eiwitten. Het is uiteraard wel heel gezond!

Eieren

Als je wat eieren bakt met niet-vette bakspray, zoals PAM spray of iets gelijks van een of ander huismerk, kun je de vetten redelijk laag houden. Gooi er wat extra groenten bij voor de vulling.

Prefab pannenkoeken mix

Ik ben zelf erg fan van de Sweet Vanilla Sportspancake van de Body & Fit shop. 120ml water +  50 gram mix, even mengen en dan gelijk bakken. Eén portie bevat al 17 gram eiwitten en maar 182 kcal. Er zijn echter heel veel prefab soorten verkrijgbaar bij diverse webshops.

Aan te vullen met vele soorten toppings; blauwe bessen, paar vlokjes pure chocolade, wat gebakken appel, wat kwark of yoghurt, probeer gewoon van alles uit!

Salade met vlees(vervangers)

Groenten en sla zorgen voor veel vulling, micronutriënten en weinig calorieën. Mager vlees is een goede eiwitbron met een volwaardig aminozuurprofiel. Mocht je geen of minder vlees willen eten; ik heb een paar jaar geleden wat caloriearme vleesvervangers getest (zie hier deel 1 en deel 2), wie weet zit er wat tussen voor jou.

Shakes

Mocht bovenstaand nou niet altijd lukken, kun je ervoor kiezen om een eiwitshake te nemen als ontbijt. Kies dit echter niet als basis, omdat het qua micronutriënten niet veel voor je kan betekenen. Je kunt kiezen uit wei (whey) of caseïne. Caseïne wordt langzamer opgenomen dus verzadigt langer. Vaak kun je proefpaketjes met diverse smaken bestellen om uit te proberen.

Wat ik niet aanraad: Eiwitrepen

Waarom? Soms zijn die dingen tè lekker haha, maar vullen doen ze niet, tenzij je er twee eet en dat past meestal niet qua budget, plus, ze kunnen wat snackgedrag uitlokken als er een hele doos van in je kast ligt. Bovendien ook niet zo geweldig qua micronutriënten.

 

Verder staan er nog heel wat receptjes voor diverse ontbijtjes op deze site, kijk onder het kopje voeding > recepten.

Reacties

Reacties

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.