Tips

Hoe te eten op all-inclusive vakantie?

all-in buffet vakantie

Hoe te eten op all-inclusive vakantie?

…dit vroeg ik mij vorig jaar af. Voor het eerst in mijn leven ging ik op all-inclusive vakantie. Het leek me helemaal geweldig: Niet een half uur in de hitte lopen naar een veel te dure supermarkt waar je ook nog ’s niet altijd de verpakkingen kunt lezen, niet koken en GEEN tweepits kookplaat uit het stenen tijdperk die er drie vhhhakkinggggg kwartier over doet om heet te worden! Oh, en geen bekraste kromme anti-aanbakpannen, missende snijplanken, incompleet servies, en afwas! Maar ehm, ik dwaal af.

Niks doen. Liggen, op het strand, bij het zwembad, af en toe stukkie wandelen, een paar dagtripjes maken en een paar keer fitnessen (ja, dat kon dan weer wel daar gelukkig). Dit had ik wel verdiend na al het werken en 4x per week trainen. Het enige wat móest gebeuren, was eten en dan heb je een enorm luxe buffet, 3x per dag, 7 dagen lang. Hoe pak je dat aan? Ook ik voelde vooraf lichte paniek, want mijn innerlijke schransvarken had er natuurlijk wel zin in, maar no way dat ik mijn behaalde resultaten met het ‘cutten’ teniet wilde doen in een paar dagen tijd! Ik heb zelf ook een aantal blogs en lessen over opgezocht, maar door het zelf ‘ondervinden’ heb ik ook nog een aantal trucjes bedacht. Hieronder zet ik alles wat ik heb geleerd op een rijtje.

Algemene tips

  • Loop als je bij het buffet aan komt éérst een rondje zonder alvast een bord mee te nemen. Zo leg je er ook niks op! Eerst kijken wat er allemaal is voordat je je keuzes gaat maken. Ik zie zo vaak mensen rondlopen onder het motto ‘ik neem vast van alles wat’, omdat ze ook soms bang zijn dat als ze later terug komen, dat item dan op gaat zijn en dus voor de zekerheid een voorraad meenemen alsof ze inslaan voor hun winterslaap. Eet niet alleen met je ogen. Je brein roept ‘DAT WIL IK, EN DAT OOOOOOK’ en die gaat z’n mond de hele vakantie ook niet houden, dus observeer dit en neem er wat afstand van. Loop dat rondje, bekijk al je opties, plan wat je gaat nemen en wat je deze keer laat liggen.
  • Gebruik de handpalm methode voor tussendoor maaltijden (geleerd via Personal Body Plan) : Eén open handpalm eiwitten (liefst magere eiwitten, dus geen vet spek maar bijvoorbeeld kip, kalkoen, tonijn, rosbief, magere ham), twee open handpalmen groenten en een gesloten hand vetten (wat er in je vuist past). Als je dan toch ’s wat koolhydraten wil, slechts één handje nemen. Trust me, ik weet hoe moeilijk dat laatste is, helemaal als je mensen met een Mount Everest aan spaghetti of friet voorbij ziet lopen… 2x (!!!)
  • Kies voor eiwitrijk en veel vezels voor langdurigere verzadiging, dit voorkomt extreme schommelingen in je bloedsuikerspiegel en scheelt dan ook redelijk wat qua ‘trek hebben’ en snaaibehoeftes. Vezelrijke groenten die ook laag in calorieën zijn, zijn o.a. boerenkool, komkommer met schil, spinazie, andijvie, paprika, wortelen, bloemkool, tomaten en aubergine. Kijk hier voor een lijst met vezelrijke voedingsmiddelen, ze hebben een downloadbare lijst!
  • Loop maar één keer.
  • Neem niet elke dag of bij elke maaltijd een toetje.
  • Niet de hele dag zoet fruit gaan lopen eten en denken dat je goed bezig bent. Veel fruitsoorten bevatten erg veel suikers en dus relatief veel calorieën.
  • Je smoesjes: ‘Gratis’ en ‘All you can eat’ zijn termen waar we erg gevoelig voor zijn en die we vaak associëren met ‘inslaan’ en ‘hamsteren’. Of ‘ Want we hebben er toch voor betaald en dus mogen we losgaan’. Je bent er om te genieten. Geniet van de smaken, niet van de hoeveelheid, 10 bonbons smaken hetzelfde als één.
  • Onthoud dat alcohol ‘lege’ calorieën levert; 7 kcal per gram, zonder ook maar een enkele voedingswaarde te leveren. Hoe meer suikers erbij zitten, des te meer calorieën. Met cocktails of sterke drank kan de teller aardig hard oplopen. Heb je toch ’s zin in een lekker wijntje of een paar andere drankjes, bijvoorbeeld bij je maaltijd, kun je als je wil rekening houden met wat je op je bord legt. Een klodder mayo van 20 gram bevat al meer calorieën dan een behoorlijk glas droge witte wijn. Skip dan de mayo bijvoorbeeld.

Tips per maaltijd – Ontbijt

all-inclusive vakantie buffet eten ontbijt all-inclusive vakantie buffet eten ontbijt all-inclusive vakantie buffet eten ontbijt

Tenzij je in een dikke bulkfase zit en 3000 kcal per dag eet: Skip de cruesli , muesli en andere koolhydraatrijke producten zoals brood. Brood bevat naar verhouding veel caloriëen en je beleg opties vaak dan ook (kaas, pindakaas, hagelslag, jam). Als je dan toch brood kiest, kies dan een volkoren sneetje (vezelrijk), zodat je wel wat langer verzadigd blijft. Ik koos vaak voor een bakje Griekse yoghurt (die ik in de loop van de vakantie verving door zelf gekochte 0%vet kwark van de supermarkt om de hoek daar), wat fruit (ik meed de suikerbommen zoals druiven en banaan, die nam ik echt maar met kleine mate, maar koos voor, sinaasappel, nectarine, aardbei of meloen), een beetje groene salade (zonder vette dressing) en wat mager vleesbeleg (bijv. kalkoenfilet of magere ham). Het hele ‘Engelse’ eiland liep ik in een grote boog omheen (alles dreef in het vet) en ik probeerde mijn best te doen om niet altijd een koekje wat ik nog niet kende te willen proeven bij mijn koffie. Verder, een gekookt ei is een betere optie dan een gebakken ei en één mini pannenkoekje is beter dan drie. In essentie dus: laag in vetten, laag in snelle koolhydraten en voor lange verzadiging: eiwitrijk. Behalve yoghurt of kwark, kun je dus ook je eiwitten halen uit mager en/of wit vlees, of af en toe één plakje/blokje kaas. Bedenk je wel even dat een flinke plak 30+ kaas al gauw 70 kcal bevat, laat staan hoeveel een plak gewone jonge of belegen kaas bevat. Een klein blokje feta kan ook, af en toe that is

Lunch

all-inclusive vakantie buffet eten lunch all-inclusive vakantie buffet eten lunch

Hier komt de handpalm methode weer om de hoek kijken. Vezelrijke groenten/salade, eiwitten uit mager vlees of magere vis en een klein beetje vetten. Bij het lunchbuffet is er vaak al veel keuze uit warm eten en komen de gril-, bak- en frituurwalmen je al tegemoet. Je schransvarken stuitert en kwijlt al, misschien maar heel ver weg, maar wees je er bewust van. Wat ik met ‘schransvarken’ bedoel is je innerlijke oerbrein, wat nog zo gericht is op het verwerven van belangrijke schaarse voedingsstoffen: suiker, vet en zout, zo belangrijk voor de overleving. Hellooooo! Niks schaars meer aan! Tegenwoordig in overvloed aanwezig en niet in de meest gezonde vormen ook. Als je echt per se wat meer koolhydraten nodig hebt of wilt, neem dan één of twee sneetjes sneetje stokbrood of een gesloten handje aardappelen/frietjes/pasta. Houd rekening met je activiteitsniveau van de middag. Ga je wandelen of ga je lekker de hele dag liggen? Als je niks gaat doen, laat die zetmeelbommen dan maar lekker zitten. De toetjes en zoetigheid liggen hier ook vaak al klaar, maak hier een bewuste keuze in, óók weer van tevoren zonder bordje.

 

Diner

all-inclusive vakantie buffet eten diner avondeten all-inclusive vakantie buffet eten diner avondeten

Het dikste buffet. Ik heb vooral geprobeerd om zoveel mogelijk bij de losse groenten etc. te blijven, en als ik per se een stukje van een ovenschotel wilde, nam ik gewoon een heel klein stukje zodat ik het wel kon proeven.  Wij waren op Kreta, waar helaas weinig optie was in gekookte losse groenten, maar des te meer dingen zoals courgette en aubergine, drijvend in de olie al dan niet met een dikke laag kaas eroverheen. Ik oogstte zoveel mogelijk broccoli, spruitjes of bloemkool bij de ‘seniorenbar’ (waar veel zoutloze gaar gekookte/gestoomde groenten lagen en dingen zoals aardappelpuree, doperwtjes en snotworteltjes uit blik voor de mensen zonder gebit of zo) en koos van tevoren een paar gerechten uit waar ik zo dan kleine stukjes van kon proeven. Qua vlees hield ik het zoveel mogelijk bij wit vlees, vis of mager rundvlees en overal sneed ik de vetrandjes af. Daar houd ik sowieso niet van trouwens. Verder lekker veel sla, tomaat, paprika etc. voor de vulling en de vezels. Dan heb je toch een enorm bord vol!

 

Belangrijk: Acceptatie en bewuste keuzes

vakantie kleinJe bent op vakantie om te genieten. Het is heel belangrijk dat ‘controle’ en ‘eetstress’ niet de overhand nemen. Accepteer dat je waarschijnlijk wel 2 kilo zwaarder terug komt, maar besef je ook wel dat dat niet alleen maar vet is maar ook vocht, en dat als je na je vakantie gewoon je schema weer oppakt je al hardstikke goed bezig bent. Het belangrijkste op je vakantie is natuurlijk genieten en ontspannen. Je kunt met een gerust hart best 2x buiten de deuren van je resort eten, of af en toe eens een ijsje nemen, alleen maar ‘nee’ roepen tegen jezelf is ook niet leuk. Blijf in het moment dáár en geniet ervan, want voor het weet ben je weer thuis! Ontspanning is zo ontzettend belangrijk voor je herstel, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Soms is dat méér waard dan die paar kilo’s die er daarna gewoon weer af te krijgen zijn.

Ik heb nog nooit eerder zó kunnen ontspannen op een vakantie, we hebben er echt gruwelijk van genoten, schaamteloos!

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.