Eiwitrijk Reviews Tips Vegetarisch

Caloriearme Vleesvervangers Test – Deel 1

Caloriearme vleesvervangers test – Deel 1

water footprintWaarom dit blog? Nou, één van mijn voornemens voor 2016 was: Minder vlees eten. Voor mij zijn het milieu en dierenwelzijn de belangrijkste (maar niet het enige) argumenten om minder vlees te eten, ik ben geen vegetariër maar ik vind het gewoon niet nodig om al mijn eiwitten uit vlees en zuivel te halen als er nog zat andere bronnen zijn.  Ik ben dus een zoektocht gestart naar alternatieven om aan mijn eiwitten te komen. Ik track mijn voeding en stem alles af op mijn doelen en het sporten. Aangezien ik op sommige dagen méér eiwitten dan koolhydraten of vetten moet binnenkrijgen (volgens mijn schema), is het voor mij géén optie om alles uit broccoli, noten, zaden of peulvruchten te halen want hoewel die relatief veel eiwitten bevatten, bevatten ze meestal toch nog méér van de andere macronutriënten. Dus kwam ik uit bij de vleesvervangers en vanwege mijn lage energie inname budget tijdens het ‘cutten’ specifiek bij de caloriearme vleesvervangers.

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten en merken vleesvervangers. Waar ik 20 jaar geleden mensen alleen hoorde over tofu of tempeh, is er gelukkig nu lekker veel aanbod en diversiteit. Wat mij echter opvalt, is dat heel veel van die producten nog behoorlijk wat calorieën bevatten per 100 gram. Sinds ik mijn voeding track let ik daar natuurlijk heel erg op. Ik vind 280 kcal per 100 gram vrij veel voor een gemiddelde vega schijf, vegetarische balletjes of falafel. Die dingen bevatten meer calorieën dan bitterballen! Oh, tofu en tempeh laat ik in dit ‘review’ lekker achterwege. Gewoon dáárom.

Het is me opgevallen dat heel veel van die vleesvervangers nog best weinig eiwitten bevatten en vaak veel vet, vandaar dat ze vrij calorierijk zijn. Ik heb de afgelopen paar maanden een paar producten uitgetest die minder dan 150 kcal per 100 gram bevatten en die minimaal 11 gram eiwit per 100 gram bevatten. 11 gram is wel echt mijn ondergrens. Gemiddeld bevat echt vlees zo’n 20-25 gram per 100g, dus ik wil het liefst een vervanger waar net zoveel of bijna net zoveel eiwit in zit omdat ik anders niet aan mijn 21 gram per maaltijd kom zonder over mijn caloriebudget heen te gaan. Gelukkig heb ik er een paar gevonden die wel 17 of zelfs 20 gram bevatten (yaaay)! Ik heb nog wat ‘randgevallen’ meegenomen, maar dat zijn voor mij dus géén opties om vaak te gaan gebruiken.

Wat heb ik allemaal getest?

tabel

Waarden per 100 gram

Hierboven kun je zelf de waarden vergelijken. Ik had er nog één: ‘Vegane Wokreepjes’ die ik bij de groothandel had gekocht al een paar keer. De energiewaarde van dat product was alleen ineens 3x zo hoog, van 104 naar 294 kcal per 100 gram. Blijkbaar heeft die 104 er al die tijd fout op gestaan. Vrij logisch, want die dingen waren vrij vet (en toch stiekem wel lekker 😛 ). Anyway, hieronder zal ik ze per item bespreken.

De Champignonburger ga ik hier niet bespreken. Was lekker, was prijzig, maar bevat te weinig eiwit voor mijn doelen dus hier laat ik het voorlopig bij. Misschien af en toe nog ‘s.

Top to bottom

Vivera – Plantaardige Kipstukcjes

vivera plantaardige kipstukjes kipstukcjes vegetarisch(Nee het is geen spelfout, zo schrijf je het nou eenmaal, ‘kipstukcjes’, blijft hangen hè!) Absolute winnaar wat mij betreft! Goed van smaak, lekkere stevige structuur en de perfecte kameleon. Ik heb de stuckjes uitgetest neutraal, met kipkruiden, met shoarmakruiden, met baharat kruiden, currypasta en elke keer is het een perfecte smaak-blend. Ideaal om mee te variëren dus. Bovendien ook nog de winnaar qua eiwitgehalte (20,5 g) en volgens mij ook nog het goedkoopste product. De lijst ingrediënten is ook niet ellenlang en het staat zeker niet stijf van de smaakversterkers. Dikke vette yay! Ik word er gewoon erg blij van. Ik had alleen graag een 200 grams verpakking gehad i.p.v. 175 (ik vind 87.5 gram net te weinig voor één portie), maar je kunt niet alles hebben hè.

Dit is ook een GMO- vrij product. If you care. Alle bananen zijn nl ook GMO’s (allemaal onvruchtbaar nl.) en alle honden ook en nog veeeel meer producten. Watermeloenen zien er van nature ook niet zo uit als nu, dat hebben wij gedaan omdat wij dikke meloenen willen en het liefst zonder pitjes, maar da’s weer een heel ander verhaal.

Hieronder wat van mijn variaties met deze kipstukcjes: met Baharatkruiden, aardappelen, prei en rucola; Met zout, peper, aubergine en Parmezaanse kaas; met Shoarmakruiden, knoflooksaus en broccoli; en met Butter Chicken currypasta, rode paprika, rode ui en zilvervliesrijst. Ik heb nog veel meer variaties maar dat past hier niet meer bij 😛

Vivera kipstukjes 400px 05 Vivera kipstukjes 400px 04 Vivera kipstukjes 400px 03 Vivera kipstukjes 400px 02

 

 

 

 

De Vegetarische Slager – Vegetarische Kipstuckjes

vegetarische slager kipstuckjesOp nummer twee. Net wat zachter dan de Vivera variant en ook erg lekker. Heeft ook een tikkie een eend smaak vind ik persoonlijk, maar ik hou van eend. Dit kan ook komen doordat er zonnebloemolie in zit, wat mij samen met het geheel als smaak ergens een beetje aan een Chinese maaltijd doet denken. Ik heb ‘m alleen neutraal getest, nog niet met allerlei kruiden. Pluspunt: het bakt heerlijk krokant aan de buitenkant, echt geweldig!
vegetarische slager kipstuckjes gebakkenHelaas is dit product ook de duurste uit de lijst en heeft een verpakking ‘slechts’ 160 gram, wat de prijs/hoeveelheid verhouding niet ten goede komt. Als je meer budget hebt dan ik kun je dat punt gewoon naast je neerleggen natuurlijk. Wel staat het ook op de tweede plek qua hoeveelheid eiwitten, maar liefst 19,9 gram! Qua totale energetische waarde eigenlijk net te hoog, maar de rest maakt dat wel weer goed eigenlijk. Kortom, ik wacht denk ik op speciale aanbiedingen om dit weer aan te schaffen.

Ook dit product is GMO-vrij

 

Vivera – Groenteschijf

Vivera groenteschijf 400px 01Vivera groenteschijf 400px 02Número très: Wederom goed op smaak, lekker vol met groenten, makkelijk te combineren en snel klaar. Ook goeie porties van 100 gram per stuk, met nog redelijk veel eiwit per schijf, toch 11,0 gram! Ook niet heel erg duur, handig als je ‘op de kleintjes let’ zoals ik. Een lagere prijs betekent voor mij zeker wel dat ik vaker bereid ben een product te kopen.

Detail, ik vind het ook een hele leuke schijf omdat ie zo kleurrijk is, word ik gewoon ook blij van. En je raadt het al: yes, ook weer GMO-vrij.

 

 

 

Quorn – Steak met peper

quorn steak met peperQuorn steak 400px 02Op nummer vier. Dit is weer een heel ander product, want het is gemaakt van mycoproteïne (schimmeleiwit). Mycoproteïne wordt vervaardigd middels een gistingsproces. De steaks zijn voorgekruid. Best lekker. Prima portie, ook qua hoeveelheid eiwitten, maar als je gericht bent op puur eten met minder bewerkingen en toevoegingen is dit niet iets voor jou denk ik. However…

Ik vind het wel nobel dat ze géén soja gebruiken. Er is namelijk ook heel wat Amazone gebied gesneuveld voor de soja industrie, maar voor paddenstoelen en andere schimmelculturen zijn veel efficiëntere groeimethodes die minder hectare in beslag nemen. Gist kan je zelfs gewoon in een potje laten groeien volgens mij. Ik zou me hier even in moeten verdiepen… Uit milieu overwegingen (die voor mij zwaar tellen) is dit dus zeker een goed product! Deze komt ook vaker in mijn koelkast te liggen dus.

Ik had de mijne in de grillpan gegooid, lekker simpel.

 

Quorn – Stukjes / Dès

Quorn Des 400px 01

quorn stukjes desOp vijf. Jan modaal. Neutrale smaak, okay sructuur, prima portie (175 gram per verpakking) en 14,0 gram eiwit. Net als bovenstaande is dit gemaakt van mycoproteïne. Ik vind het echter niet heel bijzonder. Ik heb dit gekruid met kipkruiden, maar echt supermooi ging dat nou ook weer niet samen. Ik kan niet helemaal plaatsen waar het aan ligt, maar het is het gewoon niet. Wie weet krijg ik nog eens een ingeving om er wat leuks mee te doen, wat wel goed werkt.

 

 

 

 

Valess Filetstukjes

Valess filetstukjes 400px 01Valess filetstukjes 400px 02Op nummer zes. Deze heb ik al een paar keer geprobeerd. Een groot voordeel vind ik de portieverpakking, twee keer 80 gram. Dan word je ook niet snel verleid om meer te eten dan gepland. Maar 80 gram vind ik eigenlijk te weinig. 2 x 100 was beter geweest. Wel bevatten ze vrij veel eiwitten, 17,4 gram! Ik vind ze wel aan de prijzige kant, ik zou ze alléén in een aanbieding kopen dus.

Qua smaak vind ik ze okay, niet super geweldig. Niet helemaal goed te kruiden, zeker géén kameleon en dat komt ook door de structuur. Ik weet het niet, ik vind de structuur gewoon wat droog ofzo, gewoon… mêh, ik mis iets. Dit product is gemaakt uit vooral magere melk en tarwe-eiwit. Misschien dat die magere melk de structuur verklaart. Er zit maar 0.6 gram vet in, naar mijn mening echt te weinig. Ik hou van meer juicyness.

 

Tivall – Vegetarische Hamburger

tivali hamburgerEigenlijk een te hoge energiewaarde (163 kcal), maar vanwege het hoge eiwitgehalte (16 g) heb ik ‘m toch getest.

What can I say. Ik heb ooit, lang lang geleden ’s van die diepvries hamburgers gekocht, die een beetje naar karton met smaakversterkers smaken (wat je brein heel lekker kan vinden trouwens). Dit ding smaakt precies zo! Echt, leg ze naast elkaar, proef en zoek de verschillen. Dit kun je op twee manieren zien. Of ze zijn bij Tivall erg goed geweest in het maken van een imitatie feboburger, of het zegt natuurlijk iets over die diepvriesmeuk an sich. Die dingen bestaan uit vleesrestanten, separatorvlees en vooral heel erg veel smaakversterkers. Best knap dat je dat als vegaburger na weet te maken haha. Maar…. nee. Mijn brein wil er wel meer van maar ik geef de voorkeur aan A) producten met minder calorieën en B) zonder zoveel gistextract a.k.a natriumglutamaat.

Voordeel is wel dat je ‘m zelfs gewoon zó koud kunt eten als je zou willen. Of opwarmen in de magnetron. Nu kan dat met sommige van bovenstaande producten ook wel, maar dan zou je nog wat missen qua smaak. Hier dus niet. Ook is het veganistisch en het feit alleen al dat er een hele lijn veganistische vleesvervangers verkrijgbaar is verdient hulde.

[Update 15-4-2017: Opnieuw een keertje geprobeerd en de structuur en smaak waren helemaal anders, geen karton meer! Beter van smaak en de structuur kwam nu in de buurt van echt gehakt, stukken beter!]

Nog even dit

Dit is echt puur en alléén mijn eigen zoektocht geweest in de vleesvervangers, ik word nergens voor betaald en ik heb ook geen gratis testproducten gekregen of zoiets. Ik hoop dat dit jou kan helpen met je voedingsschema’s en dat het je eiwithorizon heeft verbreed!

Liefs Krulli

Kijk HIER voor deel 2 van de test, met nog meer producten!

 

PS, als jij nog een leuk en lekker product weet wat in bovenstaande categorie zou kunnen vallen mag je het me sturen hoor! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe alternatieven. Tenzij het insectenburgers zijn. Die wil ik ooit nog wel eens proberen, maar daar moet ik mentaal klaar voor zijn, er moeten geen beestjes te zien zijn (wat vaak nog wel zo is helaas) en ik vind ze ook nog veel te duur nu.

Reacties

Reacties

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.