Lekkers Ontdekkingen Reviews Voeding

En dan vind je ineens koolhydraatarm brood: de Sportknip [review]

koolhydraatarm brood sportknip

En dan vind je ineens koolhydraatarm brood: de Sportknip [review]

sportknip 300pxKen je dat? Dat je een beetje doelloos door de supermarkt loopt, je hebt ‘ergens’ zin in maar weet niet wat. En dan is daar ineens het versgebakken brood. Af en toe mis ik brood heel erg. Ik eet het nauwelijks nog. Een paar jaar geleden heb ik het uit mijn voedingspatroon gehaald om erachter te komen waar ik nou buikpijn van kreeg, dus heb toen een tijdje glutenvrij gegeten. Inmiddels weet ik dat het meer aan één van de FODMAPs ligt en niet aan de gluten, dus af en toe eet ik het weer.

Dat wil zeggen, wanneer het in mijn budget en macro’s past. Brood is nogal rijk aan calorieën en koolhydraten, dus vaak past het gewoon niet. Nu ik aan carb cycling doe past het wel, soms, met een hamburger of zo, of een brood delen (en dan met smeersels, owwyeahh), maar een heel brood kopen lukt gewoon niet, da’s teveel en ik vind het zonde om weg te gooien, want brood, helemaal vers gebakken is helemaal de bom! De geur alleen al!! Maar ik dwaal af.

Broodafdeling dus. Beetje browsen, staren naar al dat lekkers, toen mijn oog viel op een schattig klein broodje met de naam ‘Sportknip’. “75% minder koolhydraten” stond erbij. Whuuuuuut???? Snel de barcode gescand in MFP en verdomd: Maar 9,85 gram koolhydraten per 100g! (het meeste brood bevat 40-50 gram) en maar 200 kcal per 100 gram (meestal zo’n 260). Ik MOEST ‘m kopen!

sportknip2 300pxNa een fotoshoot met dit broodje (want blog en zo) had ik er nòg veel meer zin in, Pavlov zou trots op me zijn geweest, for sure! Ik heb gewoon weer eens ontbeten met drie sneetjes brood, met wat kaas (wel 20+, maar het was tenminste kaas), een mespunt roomboter en hagelslag, net als ik vroeger, lang, lang geleden had gedaan en had gewoon 26 gram eiwitjes binnen en maar 12 g koolhydraten!

Omdat er dus heel veel eiwitten en vezels in zitten, voel je je langer verzadigd dan met gewoon brood, ik althans wel. Ik kon er prima een ochtendje op teren. Straks lekker nog een ronde, met wat kipfilet, of mozzarella, tomaat en basilicum, of… *zwijmelt even weg*

Eindelijk een brood, een lekker brood wat je ook op een rustdag kunt eten, als je lager in je koolhydraten zit. Top! Ook nog erg lekker, ik had niet het idee dat ik ander brood at dan normaal. Er zit veel in, ik ben grove broden wel gewend want ik houd ervan, maar de structuur is erg zacht. Niet van dat brood wat de volgende dag al droog is zegmaar, wat een broodverbeteraar nodig heeft om nog ergens naar te smaken. Nee, dit is echt heel lekker! Ook op de smaak an sich heb ik niks aan te merken, is heulemoal goed! Volkoren, vezelrijk en voor herhaling vatbaar.

Ik kan me ook heel goed voorstellen dat dit brood interessant- en beter te doen is dan gewoon brood voor iemand met diabetes, wat betreft de glycemische index en waarde van dit product. (hier ontvang ik graag een reactie op trouwens, als er iemand is met diabetes die dit heeft uitgeprobeerd… let me know.)

Alléén nog een sportknip hamburgerbroodje of bolletjes versie van dit spul, dan is mijn wereld compleet 😀 .

Proberen? Ik vond deze bij de Dirk van den Broek, maar ik geloof dat Bakkerij ’t Stoepje ‘m ook heeft.

 

Ingrediënten

Per mail heb ik de ingrediëntenlijst en voedingswaarden opgevraagd, dit zijn ze:

Ingrediëntendeclaratie

– water;
– plantaardig eiwit;
– tarwe, soja, lupine;
– lijnzaad;
– sojavlokken, sojaschroot;
– zonnebloempitten;
– volkorentarwemeel;
– maïs;
– zuurdeegpoeder;
– tarwe, tarwevolkorenmeel;
– bakkersgist
– moutmeel (gerst);
– bakkerszout;
– appelvezels;
– moutextract (gerst);
– enzym (tarwe);
– tarwemoutbloem;
– geroosterde gerstemoutbloem;
– tarwegluten;

Voedingswaarden (g / 100 g tenzij anders vermeld)

  • Energie (kJ) 839,64 Energie (kcal) 200,15
  • Koolhydraten 9,85 waarvan suikers 0,91
  • Eiwitten 21,44
  • Vetten 7,54 Waarvan verzadigd 0,92
  • Vezels 7,28
  • Natrium (mg) 295,32
  • Zout 0,74
  • Water 53,16

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Daniel
    16 februari 2017 at 12:01

    Hoi,

    Ik heb ook dit brood by Dirk ontdekt maar let wel op dat hij wat zwaarder van gewicht is dan andere brood, dus een snee is gauw 2 x zo zwaar als een normale bruinbrood. dus qua calorieën moet je het goed in de gaten houden.
    Groeten,
    Daniel

    • Reply
      Krulli
      19 februari 2017 at 18:13

      Klopt, dat is iets wat je je zeker moet beseffen. Een bescheiden dun sneetje is al gauw 50 gram. Ik weeg mijn voedsel meestal af, maar indien je dat niet doet is het zeker goed om dit in je achterhoofd te houden.

  • Reply
    daniel
    20 februari 2017 at 15:24

    Hoi Krulli,

    Bij Dirk kan je zelf de dikte van je boterhamen bepalen, de machine heft 3 standen. Heb de aller dunste genomen en er kwamen 14 sneetjes uit van 50 gram.

  • Reply
    Diana
    30 juni 2017 at 21:41

    Hai Krulli, leuke blog!
    Ik ontdekte het brood vandaag. Heb hyperinsulinemie en moet onder de 5 gr. kh blijven. Dit brood is inderdaad heerlijk. Lekkerder en voedzamer dan Atkins brood.
    Had voor de zekerheid ook de dunste sneetjes gekozen want moest nog uitzoeken hoeveel kh er werkelijk in zat. Die sneetjes wegen 37 gram dus zet m volgende x op de middelste stand 😊
    Succes met je blog!

    • Reply
      Krulli
      5 juli 2017 at 21:56

      Hoi Diana.
      Wat fijn dat je ‘m gevonden hebt! heb je inmiddels al de dunnere sneetjes geprobeerd?
      groetjes Krulli

  • Reply
    Hilde van Laar
    10 september 2017 at 09:26

    In Belgie heb je. Probodybrood..heerlijk!! Vraag ernaar bij.de bakker..

  • Reply
    ellen
    10 september 2017 at 23:41

    Hoi,

    Ook ik had deze variant van dirk vond hem zeer smakelijk alleen wel aan de zoute kant.

  • Reply
    Margriet
    20 mei 2018 at 09:47

    Je kan hem ook zelf bakken, recept is te vinden op internet. Dan zit er geen overbodige troep in, wel heel veel zaden, waar je ook een soort bloem van maakt. Erg lekker.

  • Reply
    Marieke
    23 november 2018 at 15:41

    Ik was op zoek naar info over dit brood en kom deze blog tegen. Handig! Ik ben al ruim 30 jaar diabeet (type 1, sinds mijn jeugd), en heb dit brood getest. Het is echt zo, mijn bg stijgt niet zoveel als in geval van normaal brood. Echt een uitkomst! Ik eet vaak rijstwafels maar dit is een stuk beter! Dank voor het opvragen van de info, voor een diabeet erg belangrijk te weten hoeveel khd je eet.

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.