Ontbijt Recepten Tussendoortjes

Dikke appel havermout pancakes

havermout appel pancakes pannenkoek haver

Dikke appel havermout pancakes

Havermout, appel en kaneel is wat mij betreft altijd een goed idee. Een heerlijke smaak combinatie, helemaal om mee te ontbijten en lekker makkelijk om te maken. Mijn eerste batch van deze pancakes is ’s op een zondagochtend ontstaan, maar dit recept kan ook heel makkelijk doordeweeks gemaakt worden.

Havermout bevat veel wateroplosbare vezels en dat geeft een lang gevoel van verzadiging (‘vol’), je kan er dus even op vooruit. Ze bevatten tevens een speciaal soort vezels: beta-glucanen. Beta-glucanen binden niet alleen vocht in de darmen, maar ook wat vetzuren, galzouten en cholesterol, waardoor ook het cholesterolgehalte in het bloed (m.n. LDL) kan dalen. Een ander voordeel van havermout: De suikerketens (koolhydraten) in havermout worden langzaam afgebroken en houden de bloedsuikerspiegel dus redelijk stabiel (lage Glycemische Index), dit kun je ook merken aan je energie (geen zware dip na het eten) en je trek (veel minder snaai behoefte).

Wat heb je nodig?

Voor 4 pancakes:

  • halve Goudreinet appel (c.a. 75g) (kies een friszure appel)
  • 30 gram havermout
  • 1 ei
  • beetje water
  • stevia of ander zoetmiddel naar keuze, ik gebruik hier vloeibare Stevioside oplossing
  • kokosolie om in te bakken

Snijd de appel in kleine blokjes en doe alles in een kommetje. Voeg een klein beetje water toe zodat je een stevig beslagje krijgt, niet te dun! Goed roeren en even een kwartiertje laten staan zodat de vezels van de havermout goed op kunnen lossen in het water, dan hecht het geheel straks beter. Je kunt ook havermeel gebruiken natuurlijk, maar ik vind zelf juist de structuur van havermout samen met de appel lekker, zo grof en robuust.

Verdeel je mix in vier kwakjes in een koekenpan en bak ze aan beide kanten lekker bruin. Op je bord kun je er lekker wat kaneel, kwark, siroop (bijv. Waldenfarms als je in een calorierestrictie zit), en/of suiker overheen doen.

Bon happetit!

 

Andere pancake recepten:

Cottage Cheese Pancakes

Chocolade mango sports pancake

Reacties

Reacties

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.