Interpreteren van je waarden

interpreteren waarden bmi buikomtrek buikomvang bloeddruk

Hoe (on)gezond ben ik nou?

Okay, dus je weet nu bijvoorbeeld je buikomtrek en je BMI, maar wat zegt dat samen? En wat als je ook al een hoge bloeddruk hebt, hoe moet je dit nou interpreteren?

Onderstaande tabel maakt duidelijk wanneer je nou meer risico’s loopt en wanneer niet (bron: PON)

Niveau van gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico volwassenen

Interpreteren van je waarden

Voorbeeld man

Heb je een BMI van 28 en een buikomtrek van 95 cm, dan heb je slechts een licht verhoogd risico (geel). Heb je echter ook nog slaap apneu, een aandoening die in de categorie Comorbiditeit (**) valt, dan heb je dus een hoog risico (licht oranje).

Voorbeeld vrouw

Heb je een BMI van 31 en een buikomtrek van 90 cm, dan heb je een hoog risico (licht oranje). Heb je echter ook nog een te hoge bloeddruk (hypertensie), een aandoening die in de categorie Comorbiditeit (**) valt, dan heb je een zeer hoog risico (donker oranje).

En nu dan?

Het is niet mijn bedoeling om je alleen maar de stuipen op het lijf te jagen. Ik hoop dat als je hebt ontdekt dat je misschien toch niet zo gezond bent als je dacht, je dat even goed laat bezinken en beseft wat dat voor jou en voor je naasten betekent. Ik hoop dat dit dan jouw aha-moment is, waardoor je motivatie krijgt om er wat aan te doen. Begin met een check-up bij je huisarts en meld je daarna eventueel aan voor Online Coaching bij mij. Je kan sowieso zelf al beginnen met een voedingsdagboek bij te houden, om inzicht te krijgen in hoeveel je nou per dag aan calorieën en macronutriënten binnenkrijgt en dat alléén kan al een enorme les zijn. Hier zijn echter ook apps voor tegenwoordig, bijvoorbeeld ‘MyFitnessPal’ of ‘FatSecret’. Zelf besefte ik me pas toen ik alles bijhield dat ondanks dat ik heel gezond at, het alsnog qua calorieën teveel was en dat ik daarom niks afviel, ondanks al het sporten!