BMI Berekenen

BMI berekenen

BMI of Queteletindex is een manier om de verhouding tussen het gewicht en de lengte van een persoon weer te geven, een ratio. De rekenformule voor de BMI is: Gewicht (in kg) gedeeld door de lichaamslengte (in m) in het kwadraat. Let wel, het is dus alleen een ratio, ooit ontwikkeld om te gebruiken op grotere groepen mensen. Het wordt ook vooral gebruikt voor mensen die géén zware krachttraining doen, want spieren wegen meer dan vet. Google voor de gein maar ’s op “same weight different body fat pictures” en zie het verschil.

 

Wat zegt jouw BMI?

<18.4  Je BMI geeft aan dat je ondergewicht hebt.

18.5 – 24.99  Je BMI geeft aan dat je een gezond gewicht hebt.

25 – 29.99  Je BMI geeft aan dat je overgewicht hebt. Let op, dit is slechts een indicatie. Er wordt nog geen rekening gehouden met vetpercentage of spiermassa. Indien je een beter inzicht wilt is het aan te raden om een vetpercentage meting te laten doen. Buikomtrek kan ook een indicator zijn voor overgewicht, kijk hier voor de normaalwaarden voor de buikomtrek bij mannen en vrouwen.

30 – 34.99  Je BMI geeft aan dat je flink overgewicht en mogelijk zelfs obesitas hebt. Er wordt nog geen rekening gehouden met vetpercentage of spiermassa. Indien je een beter inzicht wilt is het aan te raden om een vetpercentage meting te laten doen. Buikomtrek kan ook een indicator zijn voor overgewicht, kijk hier voor de normaalwaarden voor de buikomtrek bij mannen en vrouwen. Het is aan te raden om je gezondheid te laten controleren bij de huisarts en probeer op een gezonde manier af te vallen, vraag hiervoor eventueel om hulp of advies bij een huisarts of voedingsdeskundige/diëtist.

35 – 39.99  Je BMI geeft aan dat je ernstige obesitas hebt. Het is van groot belang dat je je gezondheid laat controleren door een huisarts en dat je onder begeleiding van een diëtist/voedingsdeskundige gaat afvallen.

40  Je BMI geeft aan dat je morbide obesitas hebt. Het is van groot belang dat je je gezondheid laat controleren door een huisarts en dat je onder begeleiding van een diëtist/voedingsdeskundige gaat afvallen.

 

“Obesitas is een medische aandoening waarbij zich zoveel overtollig lichaamsvet heeft opgehoopt dat dit een nadelig effect op de gezondheid kan hebben. Of er sprake is van obesitas wordt bepaald met de BMI en verder beoordeeld aan de hand van de vetverdeling volgens de taille-heupverhouding en het totaal van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.” (bron definitie: Wikipedia)

Obesitas is verdeeld in drie klassen: De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 1997 (gepubliceerd in 2000), de volgende BMI-classificatie vastgesteld:

  • Obesitas klasse 1: een BMI tussen 30,00 kg/m2 en 34,99 kg/m2
  • Obesitas klasse 2: een BMI tussen 35,00 kg/m2 en 39,99 kg/m2
  • Obesitas klasse 3: een BMI vanaf 40,00 kg/m2

Interpretatie

Kijk hier om te lezen wat de waarden voor BMI en buikomtrek nou samen betekenen voor jouw gezondheid!

 

Kijk verder hier voor:

Bewegen

Buikomtrek

BMR en vetvrije massa

Bloeddruk