Bloeddruk

bloed bloeddruk blood bloodpressure hart heart

Bloeddruk

Waarom zet ik dit op m’n site? Via het vrijwilligerswerk heb ik verhalen gehoord over mensen die zomaar dood zijn neergevallen zonder waarschuwing, in een gemeenschap waar maar liefst 50% van die bevolkingsgroep een te hoge bloeddruk heeft en die mensen géén idee hadden dat ze een veel te hoge bloeddruk hadden. Meten is weten! Als je dit toevallig bij jezelf zou ontdekken kan het levensreddend zijn, dus daarom!

 

Wat is het eigenlijk?

De bloeddruk  is de vloeistofdruk in het slagadersysteem, het is een waarde voor de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt.

  • De systolische druk of bovendruk is de maximale druk die wordt opgebouwd in de aorta of hoofdlichaamsslagader bij het samentrekken van de linker hartkamer.
  • De diastolische druk of onderdruk is het minimum van de druk die optreedt tussen twee samentrekkingen van het hart in, als de linker hartkamer zich weer met bloed vult.

 

Symptomen en risico’s van een te hoge bloeddruk

Meestal merk je er dus niks van, het is een stille moordenaar, maar bij ernstige langdurig verhoogde bloeddruk kunnen er toch symptomen optreden: Hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken, kortademigheid, rusteloosheid en wazig zien.

Door voortdurende druk op de bloedvaten kan er schade optreden aan de organen, o.a. de hartspier, slagaders, hersenen, ogen en nieren. Dit kan heel naar aflopen, denk aan nierfalen, beroertes of een hartaanval.

Er zijn een aantal factoren die extra risico betekenen: Slechte conditie, slechte nieren, diabetes en overgewicht, deze hebben allemaal indirect invloed op je bloeddruk. Vooral mensen met overgewicht in combinatie met diabetes zullen vaak een te hoge bloeddruk hebben. Weet je niet of jij overgewicht hebt, kijk dan hier voor het berekenen van je BMI (Body Mass Index).

 

Waarden

  • Minder dan RR 90/60 mm Hg: Laag (hypotensie)
  • Rond de RR 120/80 mm Hg: Optimaal
  • Minder dan RR 140/90 mm Hg: Normaal (bij thuis meten: houd 135/90 aan)
  • Meer dan RR 160/90 mm Hg: Hoog (hypertensie)

 

Als je bloeddruk laag is, merk je dat vooral als je te snel opstaat of bij zware (interval) training, verder geeft het niet zoveel problemen. Heb je een te lage bloeddruk, dan levert dat veel meer problemen (duizeligheid of flauwtes) en zou ik zeker snel langs de huisarts gaan om te kijken of er een oorzaak te vinden is, er zijn namelijk medicijnen die de bloeddruk kunnen verlagen en er zijn aandoeningen die de pompkracht van het hart kunnen verminderen, dit wil je toch weten of uitsluiten.

Een te hoge bloeddruk echter, merk je helemaal niks van maar is des te gevaarlijker.  Dit levert namelijk verhoogd risico op vroegtijdig overlijden door een hartaandoening, een herseninfarct of door beschadiging van de nieren. Het is altijd een goed idee om ’t even te laten meten, òf bij de huisarts of thuis, die dingen kosten niet veel meer tegenwoordig en zijn overal verkrijgbaar. Het gebeurt helaas nog al te vaak, iemand die zomaar overlijdt waarvan de naasten zeggen ‘we hebben helemaal niks gemerkt!’.

 

Kijk op de website van de Hartstichting voor meer info.

 

Kijk hier voor: